Lamsvlees recept: Italiaanse Lamsstoof

Lamsvlees stoof

In Nederland geniet lamsvlees slechts een beperkte populariteit. Varken- en rund voeren in ons kikkerlandje toch de boventoon. We zijn gewend om rook- of braadworsten bij stamppotgerechten te eten, en lamsvlees wordt vaak ten onrechte gezien als chic of ingewikkeld. Eigenlijk hartstikke zonde. Want mits goed bereid is lamsvlees een heerlijke aanvulling op iedere maaltijd. Het seizoen maakt daarbij niet veel uit. Je kunt lam in de winter eten, bij een hartige stoofmaaltijd, maar ook even goed in de zomer, bijvoorbeeld lekker op de BBQ.

Lamsstoof

Een goede manier om met lamsvlees kennis te maken, is bij een stoofgerecht. Dit is in de regel iets eenvoudiger te bereiden, en ook wat genadiger als je toch een fout maakt. Zoals we allemaal weten van het bereiden van een lekkere hachee steken de minuten hier gelukkig niet zo nauw, en wordt het vlees als vanzelf lekker gaar. Je kunt het bovendien combineren met alles wat jij zelf lekker vindt. Ga je graag de mediterrane kant uit, dan kun je bijvoorbeeld olijven of kappertjes aan de stoof toevoegen. En wil je liever dichter bij huis blijven, dan zijn aardappelen, winterpeen en ui ook een prima aanvulling. De stoofschotel die we in dit artikel laten zien, kun je dus aanpassen zodat hij voor jou het beste werkt. Er zijn wel een paar basisregels.

Hoe maak ik een lekkere lamsstoof?

De kern is natuurlijk het vlees zelf. Neem de tijd om naar de markt of de slager te gaan en een paar mooie lamsbouten te kopen. Afhankelijk van de hoeveelheid gasten (of het aantal dagen dat je ermee wilt doen), kun je variëren tussen 500 gram of 2 kilo. Zorg bij grote hoeveelheden wel dat je een flinke gietijzeren pan hebt, het liefst eentje met een dikke bodem. Zo zal het stoofgerecht niet te snel gaan overkoken. Voor nu gaan we uit van ongeveer 500 gram lamsbouten. Daarmee kom je al een heel eind. Verdere deelnemers zijn één of twee uien (rood of normaal, jouw keuze), een paar teentjes knoflook (opnieuw afhankelijk van jouw voorkeur), en een paar eetlepels bloem. In dit recept gaan we de Italiaanse kant uit, dus komen er nog een paar extraatjes bij.

Italiaanse lamsstoof

Zorg dat je een lekkere fles witte wijn in huis hebt. Dat hoeft niet heel duur te zijn, gewoon iets dat je zelf ook met plezier zou drinken. Verder hebben we olijfolie nodig, een paar tomaten, ongeveer 50-100 gr tomatenpuree, wat tijm (gedroogd of vers), en 300 tot 350 g fond. De fond kan van lam zelf zijn, maar runderfond is ook prima. Begin met het stevig dichtschroeien van het vlees. Let erop: het hoeft niet gaar te zijn, alleen een mooi kleurtje. Zodra je dat hebt, kun je het weer uit de pan halen. Daarna fruit je de ui en de knoflook, voeg je de bloem en tomatenpuree toe, en laat die nog eventjes mee garen. De bloem en puree moeten niet aanbakken, wel een beetje warmte meekrijgen. Vervolgens doe je het vlees terug in de pan, blus je af met 150ml witte wijn en de fond, en breng je het rustig aan de kook.

Feestmaal van lam

Na deze voorbereiding, moet je de stoof 1 uur laten sudderen. Om de gewenste dikte te krijgen kun je hierna de deksel er nog even vanaf halen, en de saus verder in laten dikken. Wat je erbij serveert is geheel jouw eigen keuze. Een lekkere aardappelpuree doet het altijd goed, maar aangezien we in Italiaanse sferen zitten, is een pasta hier misschien de beste optie. Kies de variant die jij het lekkerst vindt. Het is in ieder geval smullen geblazen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.